Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Saturday's Metal...FeverΚαι πολύ αργήσαμε! Μία καινούρια εβδομαδιαία στήλη ξεπηδάει από τη σελίδα μας και κάνει την εμφάνισή της σήμερα και κάθε Σάββατο! Κάθε Σάββατο λοιπόν ένα από τα συγκροτήματα που ακούμε θα σας παρουσιάζουμε περιληπτικά ή και εκτενώς...μείνετε συντονισμένοι γιατί στην πορεία εσείς θα είστε αυτοί που θα επιλέγετε το νέο συγκρότημα του Saturday's Metal...Fever! Σήμερα στο μικροσκόπιο του Music-orama θα μπουν οι ....
Ayreon…το progressive με την απόλυτη ποικιλομορφία...

Οι Ayreon αποτελούν ένα Ολλανδικό συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1995 από τον συνθέτη και μουσικό Arjen Anthony Lucassen, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά και εξ’ ολοκλήρου την μπάντα συνθέτωντας,γράφωντας στίχους,παίζοντας κιθάρα,μπάσσο αλλά και τραγουδώντας.Το μουσικό είδος που αντιπροσωπεύουν επάξια είναι φυσικά το progressive rock με πολλές ωστόσο δόσεις και συνδιασμούς από folk, κλασσική αλλά και ηλεκτρονική μουσική. Αρχικά ακούγωντας τους Ayreon μπορώ να πω ότι εξεπλάγην θετικά από ορισμένα σημεία. Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε η επιλογή το συγκροτήματος να χρησιμοποιήσει τόση μεγάλη ποικιλία οργάνων έκτος από τα συνιθησμένα, όργανα τα όποια δύσκολα συναντά κανείς σε τέτοιου είδους μουσικής, όπως για παράδειγμα μαντολίνα και σιτάρ. Στα θετικά σημεία φυσικά επιβάλλεται να εντάξω και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους στίχους αλλά και τους χαρακτήρες. Σε πολλούς θα φανεί ανούσιο εώς και κουραστικό να ακούν για περίπλοκες ιστορίες μέσα σε ένα μόνο τραγούδι ή άλμπουμ, αλλά οι φαν του είδους καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι απλά το αλατοπίπερο που «νοστιμεύει» μια δημιουργία. 

Επίσης, τα φωνητικά συμπληρώνουν τον ήχο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με πετυχημένες αλλαγές τονικότητας και χρωματισμούς. Σε αυτό τον τομέα, όπως και σε όλα τα όργανα βέβαια μέγαλη βοήθεια παρείχαν τα κατά καιρούς μέλη των Ayreon αλλά και guest, με σημαντικότερο να ξεχωρίζει τον ντράμερ τους Ed Warby.Στα μέχρι τώρα άλμουμ που έχουν κυκλοφορήσει οι Ayreon δεν πιστεύω ότι έχουν κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο είδος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε κουράζουν . Κάθε άλμπουμ και μια έκπληξη και ένας νέος πειραματισμός στη σκήνη του progressive.Ξεφεύγωντας από τα στερεότυπα οι Ayreon γεμίζουν το κεφάλι του ακροατή με δημιουργίες και ήχους πολλών μουσικών οργάνων ταξιδεύωντας τον στην ιστορία που εξιστορούν οι στίχοι του τραγουδιού.Γιαυτό την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε να ακούσετε progressive δώστε και μια ευκαιρία στους Ayreon και πιστέψτε με δεν θα βγείτε αδικημένοι...Τα άλμπουμ τους κατά χρονολογική σειρά είναι :


-The Final Experiment (1995)
-Actual Fantasy (1996)
-Into the Electric Castle (1998)
-Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer (2000)
-Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator (2000)
-The Human Equation (2004)
-01011001 (2008)


Δια χειρός, αδελφού Αποστόλου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου