Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πέθανε ο «πατέρας» και δημιουργός του CD

Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Sony Norio Ohga, στον οποίο αποδίδεται η «πατρότητα» του CD όπως το ξέρουμε σήμερα. Ο Ohga απεβίωσε από πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ υπήρξε πρόεδρος της Sony από το 1982 έως το 1989 και CEO από το 1989 ως το 1999. Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στο να επεκτείνει η εταιρεία τις δραστηριότητές της πέρα από την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, στους τομείς του λογισμικού και της ψυχαγωγίας. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδεται και η τελική διάρκεια των δίσκων CD (74 λεπτά) μέσα από ένα ενδιαφέρον περιστατικό…
Τα CD σχεδιάστηκαν αρχικά από τη Philips για να χωράνε μουσική διάρκειας μίας ώρας, που ήταν αρκετή για όλους τους υπάρχοντες ως τότε δίσκους βινυλίου. Ο Norio Ohga ήταν τότε πρόεδρος της Sony και είχε σπουδάσει κλασική μουσική στο Βερολίνο. Ως επικεφαλής του project συνολικά, ο Ohga δε συμφώνησε με αυτή την ιδέα αφού είχε την απαίτηση το νέο προϊόν να χωρέσει την 9η Συμφωνία του Beethoven.
Η εκτέλεση της συμφωνίας από την Φιλαρμονική του Βερολίνου με μαέστρο τον Herbert von Karajan διαρκούσε 66 λεπτά και δε χωρούσε στο CD. Τα μέλη του project συμφώνησαν να δώσουν μερικά λεπτά παραπάνω και, για να είναι ασφαλείς, τσέκαραν και άλλες εκτελέσεις της 9ης. Η πιο μεγάλη σε διάρκεια ήταν αυτή που είχε ηχογραφηθεί το 1951 κατά τη διάρκεια του Bayreuther Festspiele, με μαέστρο τον Wilhelm Furtwngler και είχε διαρκέσει 74 λεπτά. Κάπως έτσι αποφασίστηκε η διάρκεια των CD που κυκλοφόρησαν στην αγορά!
Ο Norio Ohga έκανε σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, στον τομέα της Όπερας, προτού ξεκινήσει την καριέρα του στη Sony, η οποία εκτίμησε ότι οι μουσικές γνώσεις του- και η εξειδίκευση του στον τομέα του ήχου- θα ευνοούσαν την εταιρεία.  Έπαιξε επίσης, ρόλο- κλειδί στην απόφαση της Sony να εξαγοράσει τη CBS Records, το κινηματογραφικό studio Columbia Pictures, καθώς και στη δημιουργία της κονσόλας PlayStation.
Μέχρι το θάνατο του παρέμενε σύμβουλος για τη Sony, ενώ ήταν πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Τόκιο. «Το όραμά του μεταμόρφωσε την εταιρεία σε έναν παγκόσμιο πρωτοπόρο της ψυχαγωγίας», σημείωσε ο τωρινός επικεφαλής της Sony, Howard Stringer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου