Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Firewind και γιαπωνέζες φαν

Οι Firewind, που παίζουν heavy metal και είναι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρίσκονται από το 2000 στη διεθνή δισκογραφία με ξεχωριστές συμφωνίες διανομής των δίσκων τους σε Αμερική, Ευρώπη και...
Ιαπωνία, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.
«Παίζουμε κυρίως στο εξωτερικό, κάνοντας μόνο 1-2 επιλεγμένα live στην Ελλάδα για την προώθηση κάθε δισκογραφικής μας δουλειάς και θα σου πω ότι κατά μέσο όρο δίνουμε περίπου 150 συναυλίες παγκοσμίως κάθε χρόνο από το 2006 που ξεκινήσαμε να περιοδεύουμε εντατικά» λέει ο Bob (Μπάμπης) Katsionis, που παίζει πλήκτρα και κιθάρα στην μπάντα. Η αλήθεια είναι ότι τελευταία έχει πέσει λίγο ο αριθμός των εμφανίσεών τους στο εξωτερικό, καθώς ο κιθαρίστας και ιδρυτής της μπάντας, ο Κώστας Καραμητρούδης από την Καλαμαριά (Gus G), έχει αρκετές live υποχρεώσεις με τον... Ozzy Osbourne!
Και οι Firewind έχουν παίξει σε πολύ μεγάλα φεστιβάλ, όπως το φημισμένο Download Festival στην Αγγλία, το Grasspop του Βελγίου και το Sweden Rock. «Δεν είναι εύκολο να υπολογίσεις πόσες χιλιάδες κόσμο έχεις στο stage σου την ώρα που παίζεις, αλλά μιλάμε για πάνω από 15.000 κόσμο, ενώ στα δικά μας "headline shows" έχουμε παίξει και σε 1.500 άτομα στο Τόκιο και σε 1.000 στην Αγγλία» αναφέρει ο Bob, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «νούμερα που ξεπερνάνε συναυλίες που γίνονται στην ίδια μας τη χώρα». Και μιλάμε για μέρη στα οποία δεν είναι όπως στην Ελλάδα: «Την ίδια ώρα με σένα, δύο τετράγωνα πιο δίπλα μπορεί να παίζουν οι AC/DC! Μας έχει συμβεί, και ευτυχώς το μαγαζί μας ήταν γεμάτο!»
Ωραίες ιστορίες έχουν να διηγηθούν οι Firewind από την Ιαπωνία. «Εκεί έχεις τρελαμένους φαν και των δύο φύλων που... κατασκηνώνουν έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου για πέντε μέρες σερί για μια φωτογραφία ή σε κυνηγάνε στο δρόμο και άλλα τέτοια! Beatles καταστάσεις δηλαδή!»
«Στην τελευταία μας επίσκεψη εκεί μοιραστήκαμε τη σκηνή κατά τη διάρκεια του σόου μας με τον μεγάλο μουσικό Marty Friedman. Λίγες μέρες αφού φύγαμε από το Τόκιο χτύπησε το τσουνάμι...»
Ο Bob, πάντως, δεν ελπίζει σε υποστήριξη από το κράτος. «Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει και χρηματοδοτεί άλλες μορφές τέχνης, κυρίως εικαστικής, και σε ό,τι αφορά τη μουσική, περισσότερο "μεταμοντέρνες ψευτοκουλτουρέ" καταστάσεις. Για να εξάγει ροκ και μέταλ συγκροτήματα, εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται αδιανόητο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου