Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Saturday's Metal...Fever


Apocalyptica…το τσέλο σε μία άλλη διάσταση...

Το βιολοντσέλο σε μέταλ;;;Αυτή ήταν η πρώτη μου εύλογη απορία όταν πριν κάμποσα χρόνια πρωτοάκουσα τους εικονιζόμενους.
Και πως να μην απορεί βέβαια κανείς όταν όλοι μας έχουμε συνηθίσει αυτό το μουσικό όργανο να κάνει την εμφάνισή του κατά κόρον σε ορχήστρες και να χρησιμοποιείται σε πλήθος κομματιών κλασσικής μουσικής. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε στο Saturday’s Metal Fever για ένα πολύ ιδιαίτερο συγκρότημα τους ονομαζόμενους Apocalyptica. Οι Apocalyptica είναι ένα φιλανδικό συγκρότημα από το Ελσίνκι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 1993. Τέσσερις τσελίστες  o Eicca Toppinen, o Paavo Lötjönen, o Max Lilja και o Antero Manninen ξεκίνησαν να διασκευάζουν κομμάτια των Metallica και είδαν ότι αυτό που έκαναν είχε μεγάλη επιτυχία...κάπως έτσι ιδρύθηκαν  οι Apocalyptica και μαζί τους ένα νέο είδος μουσικής το Cello Heavy Metal.

Ο ήχος τους περίεργος για τους περισσότερους αλλά ωστόσο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι προιόν άρτιας εκτέλεσης και τέλειας τεχνικής των προαναφερθέντων. Τα riff δυνατά με τόνο που θυμίζει κιθάρα στα καλύτερά της και μελωδία που αναμφίβολα κερδίζει τον ακροατή. Τα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει μετά το πρώτο τους άλμπουμ ξεδιπλώνουν πιο πολύ τον χαρακτήρα του συγκροτήματος ο οποίος δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα κάπου. Μεγάλη επιτυχία για τους Apocalyptica ήταν και η χρήση φωνητικών αλλά και νταρμς στα τελευταία τραγούδια τους με μεγάλα ονόματα στον χώρο όπως ο ντράμερ Dave Lombardo των Slayer και ο τραγουδιστής Ville Vallo των HIM. Πολλοί από εσάς θα αναρωτηθείτε ακούγωντάς τους πώς καταφέρνουν και βγάζουν τέτοιον ήχο με τα τσέλα. 
Η απάντηση είναι φυσικά ότι αυτός ο ήχος είναι προιόν μίας γκάμας πεταλιών καθώς και ενισχυτών κιθάρας ή μπάσσου τα όποια οι έμπειροι Φιλανδοί ξέρουν να χειρίζονται σε μεγάλο βαθμό. Για σας λοιπόν που σας αρέσει να πειραματίζεστε δοκιμάστε τους Apocalyptica και είμαι σίγουρος ότι το αυτί σας θα «αντιδράσει» θετικά στον όμορφο και ιδιαίτερο ήχο του βιολοντσέλου...



Δια χειρός, αδελφού Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου