Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Thrash metal: The early years...



  Αυτό που μας τράβηξε την προσοχή ειδικά αυτές τις ημέρες( αν και πάντα ήταν από τις μεγάλες μας αγάπες είναι το thrash metal και ειδικά αυτό που λέμε "old school") και είπαμε να το θυμηθούμε μαζί σας..
Όλα ξεκινούν από το  γένος της NWOBHM (New Wave Of British Metal) με κύριους εκπρόσωπους μπάντες μεγαθήρια όπως οι Diamond Head, οι Judas Priest, οι Iron Maiden, οι Venom, οι Μotorhead, oι Raven, οι Angel Witch δίνοντας  έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα νέο ιδίωμα της heavy metal. Τραγούδια όπως το Rapid Fire των Judas Priest προμηνύουν την καταιγίδα που έρχεται...



  
Συνέχεια έχουν στις αρχές των 80' s οι Venom με το "Βlack Μetal" το οποίο αναγνωρίζεται ως και σήμερα από τα πρώτα δείγματα της thrash metal μουσικής. Στο χώρο της Ευρώπης άλλες μπάντες που επίσης έβαλαν το "πετραδάκι" τους σε αυτό το μουσικό ιδίωμα και ξεχώρισαν ήταν οι γερμανικές μπάντες  AcceptSodomKreator και Destruction. Στις Η. Π. Α η ιστορία της thrash αναπτύχθηκε αστραπιαία μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Πρωτεργάτες ποιοί άλλοι από τους πασίγνωστους πια Metallica. Το 1981 ένα νεανικό συγκρότημα ονόματι Leather Charm με ένα single, το "Hit The Lights" ορίζει την ύπαρξή του στο χάρτη της μέταλ μουσικής. Το συγκρότημα σύντομα διαλύθηκε και ο τραγουδιστής και συνθέτης τους James Hetfield μέσω μιας αγγελίας συναντήθηκε με τον ντράμερ Lars Ulrich σύντομα με καινούριο όνομα, το Metallica. Ένα επίσης σημαντικό συγκρότημα, οι Slayer την ίδια περίοδο σχηματίζονται και το 1983 μαζί με την κυκλοφορία των Metallica "Kill 'em All" και αυτοί με τη σειρά τους "γεννούν" το πρώτο τους thrash δημιούργημα "Show No Mercy". Μαζί με τους Anathrax και τους Megadeth που συστάθηκαν λίγο αργότερα στα μέσα της δεκαετίας του '80 αποτέλεσαν τους λεγόμενους "Big Four" της  thrash metal που όρισαν τον ήχο του στη δεκαετία του 1980. Στον Καναδά συγκροτήματα που συγκαταλέγονται στην thrash "οικογένεια" είναι οι  Anvil, και οι Exciter.
  Τα περισσότερα thrash metal τραγούδια παίζονται σε γρήγορο τέμπο, με κοφτά επιθετικά "λεπιδοφόρα" riffs και μελωδίες που ως κύριο γνώρισμά τους έχουν το headbanging. Τα solo στα τραγούδια είναι συνήθως πολύ γρήγορα και τεχνικά. Όροι όπως το  shredding, sweep picking, tremolo picking alternate picking, string skipping και tapping είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα στη thrash. Το drumming στη thrash χαρακτηρίζεται φυσικά επιθετικό όπως και η υπόλοιπη μουσική. Χρησιμοποιείται αρκετά το "διπέταλο" τα γρήγορα κοψίματα και το λεγόμενο "σπάσιμο" της μελωδίας με το ταμπούρο και το crash για να ακολουθηθεί από τον επόμενο "βασανιστικό" ανηλεή ρυθμό! Και η συνέχεια έπεται...Ορίστε ένα μικρό παράδειγμα από thrash metal για να ροκάρουμε! Keep on rockin'!!!!















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου