Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΑGNES VEIN Duality- Δισκοκριτική


«Δίσκος που θα άξιζε να ακουστεί παραέξω». «Πολύ καλή προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα». «Τα παιδιά έχουν πολύ μέλλον, αρκεί να δουλέψουν σκληρά». «Μπορούν να ξεχωρίσουν». Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει παρόμοια «πατριωτικά» σχόλια για κυκλοφορίες από εγχώριες μπάντες? Ε, στην περίπτωση των Θεσσαλονικιών AGNES VEIN πάρτε όλα τα αυτά τα σχόλια και πετάχτε τα στα σκουπίδια! Γιατί πολύ απλά και χωρίς ίχνος υπερβολής το “Duality” (το οποίο στην ουσία αποτελεί εξέλιξη του προ διετίας ομώνυμου demo) ισοπεδώνει για πλάκα τη συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων extreme metal δίσκων.

Μέσα από έναν υπέροχο συγκερασμό του black metal, του doom, του sludge και του επικού ήχου, οι AGNES VEIN άλλοτε υφαίνουν εξυψωτικούς ύμνους και άλλοτε κατασκευάζουν οδοστρωτήρες που κατεδαφίζουν γρανιτένιους τοίχους. Μέσα στα μόλις 36 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, οι CANDLEMASS συναντούν τον QUORTHON, οι PRIMORDIAL πίνουν παλιό καλό κρασί με τους BURNING WITCH και οι (παλιοί) NECROMANTIA συμμετέχουν σε σαμανική τελετή με τους MINSK και τους NEUROSIS. Η tolkien-ική θεματολογία (από το Silmarillion συγκεκριμένα) ζωντανεύει μπροστά μας, όσο ο δίσκος, που ξεκινά με το ύπουλα συγκρατημένο Melkor, χτίζεται μεθοδικά για να ολοκληρωθεί με το πέρα απο κάθε φαντασία ομώνυμο κομμάτι και το συγκλονιστικό outro. Λυρισμός και επιθετικότητα, άνοδος και πτώση, νοσταλγία και καλπασμός προς το άγνωστο. «Δυϊκότητα» δεν είναι ο τίτλος του δίσκου?

Το “Duality” δεν είναι η κυκλοφορία που θα μας κάνει περήφανους για την ελληνική σκηνή. Είναι κυκλοφορία που μας κάνει περήφανους για τη μουσική που ακούμε. Αν ποτέ τύχει να παίξουν στα μέρη σας μην κάνετε το λάθος να τους χάσετε. Οι αθεόφοβοι ζωντανά καταφέρνουν –άγνωστο πώς- να ακούγονται δέκα φορές καλύτεροι!



ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου